• JORNADA DE VOCACIONES NATIVAS 2024


    Hágase tu voluntad. Todos discípulos, todos misioneros
  • ENCUENTRO DE JÓVENES 2024


    ¡Apúntate!
  • MEMORIA DE ACTIVIDADES


    Mira todo lo que hicimos en 2022
  • MEDITACIÓN DIARIA


    ¡Reza con nosotros por las misiones!
  • SUPERGESTO


    La revista para jóvenes, ahora en formato 100% digital

16 de novembre del 2021

Entrevista a la Delegada de Missions bisbat de vic

 


Quina és la funció de la Delegació de Missions?

 

És un organisme nomenat pel Sr. bisbe Romà, encarregat de vetllar per la relació amb els missioners així com mantenir viva la dimensió missionera dintre la diòcesi. Al mateix temps té com a objectiu promocionar i fomentar la fraternitat entre pobles.

    

 

Vostè és delegada de Missions des del 2012. Quan el bisbe la va nomenar, li va fer cap encàrrec en concret?

 

L’encàrrec des de 2012 has estat continuar amb la tasca duta a terme pel mossèn Carles Giol abans de la meva arribada, i sobretot mantenir la relació que tenim amb la diòcesi de Kigali a Rwanda. També, encarregar-me de tot el que comporta ser delegada a Obres Missionals Pontifícies, la OMP.

 

 

Vostè també és directora diocesana d’Obres Missionals Pontifícies. Les OMP van ser creades fa 200 anys pel papa Pius XI. Què són, quina és la seva funció?

 

Principalment promoure a les parròquies les campanyes del Domund i Infància missionera, Vocacions Nadiues i participar de les trobades que fem a nivell estatal i de Catalunya on fem formació i organitzem activitats per tot l’any.

 

Abans era des dels països europeus que s’evangelitzava, per exemple, països d’Àfrica. Ara, la societat ha canviat molt, s’ha secularitzat, i és des dels països africans que vénen molts preveres a Europa. Continua tenint sentit la Delegació de Missions?

 

Sí que en té de sentit. Cal seguir fomentant la dimensió missionera a les parròquies. Relacionat amb el que he dit abans sobre fomentar la fraternitat entre els pobles. Han canviat les formes però hem de seguir ajudant la desigualtat entre països ja que és molt gran. En el nostre cas concret, podem ajudar a projectes que ens arriben des de la diòcesi de Kigali Rwanda

 

 

La col·lecta més important de Missions és la del Domund que té una gran tradició al nostre país. Quin projecte està finançant actualment?

 

La OMP és un instrument que té l’església catòlica per atendre les grans necessitats amb les que es troba el missioner durant la labor d’evangelització per tot el món. Disposa d’un fons universal de solidaritat on els fidels col·laboren mitjançant diferents campanyes. Els fons es reparteixen en funció de les necessitats dels missioners i els projectes presentats. Actualment tinc dades del 2019; Espanya va fer enviament a les missions per un valor de 10.527.782,81 €. Amb aquests ajuts es van finançar 439 projectes, en 39 països, en 4 continents, on van ser distribuïdes en funció de les seves necessitats de la següent    manera:

Àfrica             68.45 %

Amèrica         17.69 %

Àsia                7.85 %

Oceania        6.01 %

Si entreu al bloc missions, a la pestanya Domund es pot entrar directament i podreu informar-vos  amb mes detall.

A la nostra diòcesi cada final d’any fem el “Butlleti” on informem de la quantitat de diners que enviem a OMP i a Projectes Rwanda.

 

Quants missioners té el Bisbat de Vic? I a quins països?

 

Nosaltres tenim constància de 24 missioners o missioneres d’institucions o comunitats religioses. Segurament n’hi ha més, és difícil de saber on són. De vegades els missioners i missioneres canvien de lloc o han retornat. Estan repartits entre Amèrica i Àfrica.

 

Quina relació periòdica es té amb els missioners?

 

Als que tenim l’adreça registrada, els hi enviem full diocesà. Amb algunes missioneres la relació ha set per correu electrònic. Alguns han vingut a la delegació, alguns altres els he anat a veure quan han vingut. La realitat actual és que la majoria son grans d’edat i des de que vaig començar s’han mort o n’han retornat molts. També tinc alguna relació estreta amb missioneres com la Conxita Fargas, de Manresa, que m’ha ajudat molt a la delegació i sobretot amb les relacions amb totes les delegacions de Catalunya com a representant de OCASHA

 

Qui pot ser missioner o quin carisma s’ha de tenir per ser-ho?

 

Pot ser missioner el que cregui en la bona nova de crist, que cregui que és important donar-ho a conèixer, saber endinsar en les diferents cultures i poder ajudar en el que faci falta. Cal estar disposat a ser servidor allà on es va.

Pot ser un prevere o un laic, sempre és bo tenir formació abans de marxar. Hi ha missioners que marxen per període llarg com un mossèn, un laic o una família o els que marxen per un límit de temps d’un mes o dos. En aquests últims casos en diem estada missionera. El que seria bo és poder dur a terme una estada missionera per Joves a Rwanda aprofitant que hi ha mossens de Rwanda.

 

Com a comunitat cristiana som responsables dels nostres missioners. Què hauríem de fer per ajudar a la seva tasca?

 

La pregària pels nostres missioners és important. També ho és que les parròquies i les comunitats siguin conscients que existeix la delegació de missions per ajudar als nostres missioners.

Col·laborar econòmicament en les diferents campanyes, ara el mes de juliol hi ha campanya de la Diòcesi Rwanda.

 

A la delegació de Missions necessiteu més voluntaris?

 

Sí, falta molta gent, com a tot arreu, i per tant serien benvinguts nous voluntaris. Fins ara hem tingut molt bons col·laboradors i col·laboradores: el mossèn Joan Casas des del principi m’ha ajudat amb tot el que fes falta. Amb ell s’han organitzat tres viatges a Rwanda que varen anar molt bé. Vull destacar el paper de la germana Maria Codinach missionera claretiana, secretària de la delegació i que aquest any s’ha jubilat. Altres col·laboradores també ho han fet molts anys; com la Maria Bacardit i Teresa Esteban però actualment ja no poden venir a ajudar. La Marcelina Estragués i la Mery Moncerrate són les úniques dues col·laboradores actives a dia d’avui. És una feina molt enriquidora i animo a tothom que hi estigui interessat a contactar amb nosaltres.

 

 














 

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Et demanem que siguis respectuós amb aquest bloc que estar dedicat a missions